Hvordan lage lys hjemme – Lysstøping

Å støpe lys med egne hender er typisk aktiviteten vi frykter, selv om denne frykten er ubegrunnet. Men når vi først bestemmer oss for å begynne å lage lys, kommer vi garantert til å bli forelsket i denne hobbyen. Men før vi begynner, la oss få nok informasjon om lyslagingen.

Hvorfor elsker vi stearinlys så mye?

Hvilket bilde vises først foran øynene våre når vi hører ordet ”stearinlys ”? Vanligvis husker de fleste av oss en viktig begivenhet, en festlig anledning eller en romantisk kveld, hvis atmosfære ble gjort uforglemmelig av levende lys.

Stearinlys oppfyller ikke lenger funksjonen i livene våre som de en gang ble laget for. I gamle dager var stearinlys ansvarlig for belysning – i dag er de vakre interiørdekorasjoner, gaver og faste karakterer av festlige  begivenheter.

arnyekgyertya szerkesztett

Lysstøping hjemme – forbered deg grundig på arbeidet

Å lage stearinlys hjemme er egentlig ikke vanskelig, men det er godt å vite at materialene som trengs for håndverk oppfører seg forskjellig,  noe som bare øvelse hjelper deg med å lære i detalj.

Som en absolutt nybegynner er det verdt å starte med den enkleste stearinlysteknikken , og hvis du virkelig forelsker deg i hjemmelaget stearinlys, kan du brygge og forbedre herfra.

Verktøy vi trenger

For å lage ditt første stearinlys trenger du ikke noe mer enn voks, en veke, en form, og et lyshellekar av god kvalitet. Dette er hovedverktøyene for å lage lys, og du kan også finne et termometer ( om mulig et som også kan måle høye temperaturer ) en pinne, saks, hansker og selfølgelig selve ovnen, hvor stearinlyset er smeltet. 

Selfølgelig kan tilbehøret for å støpe lys dekke et enda mer fargerikt spekter, spesielt hvis du får mer og mer erfaring. Hvis du er trygg på temaet, kan du også bruke ekstra lysmaterialer, feks. fargestoffer, eteriske oljer eller dekorasjon som brukes til å dekorere lys (kaffebønner, tørkede blomster )

pexels vlada karpovich 6755798 1

Ofte stilte spørsmål

I tillegg til voks, hva er de viktigste materialene som er tilgjengelige i lysprosessen? Hvor mye voks trengs for et stearinlys? Hvordan er voksen farget? Hvor kan jeg kjøpe voks i en større pakke, eller kan vi bruke restene av det gamle lyset til kreasjonen? Disse og lignende spørsmål stiller de som vil begynne å lage lys hjemme. Vi vil nå ta disse spørsmålene ett etter ett og besvare dem i detalj.

Grunnmaterialer – La oss snakke litt om voks

Det er ingen tvil om at den enkle, hverdagslige lysvoksen er parafin, den mest kjente lysmateriale for å lage lys ikke tilfeldig. Den er enkle å jobbe med, billig og med litt øvelse kan du lage vakre lys av den. Husholdningslyset er også laget av dette: parafin.

Bivoks er også en vanlig ingrediens for å lage lys. Bruksfeltet til bivoks er relativt lite bredt, det kan ikke farges eller enkelt formes under arbeid.  Dens store fordel er imidlertid at takket være de fantastiske aktive ingrediensene  gjør den luften frisk, velduftende og renser. Vi støper også fra ren stearin, soyavoks eller rapsvoks.

tekercselt mehviasz virag szerkesztett

Lysstøping fra rester av lys

Det er en veldig økonomisk løsning hvis du lager ditt første lys av resterende stearinlys hjemme. Husholdningslyset er vanligvis hvitt,og materialet er parafin. Hvis det er belagt med en av de fargede voksene, kan du enkelt kutte dette laget med en kniv.

Teknikken for å støpe lys

Når du har fått alt, kan du gå i gang med det virkelige arbeidet.  Tre veken inn i lysformen slik at den forblir minst 4 cm utenfor formen. Viktig: med denne teknikken vil bunnen av formen faktisk være toppen av det ferdige arbeidet.  Butikkformen er allerede perforert i bunnen, men hvis vi skulle bruke en ”hjemme” form ( feks. en flaske eller boks ), måtte du slå hull i den selv.

Hvis du har tredd veken, sørg for at den varme voksen ikke kan lekke ut av hullet ved siden av veken, bank den godt med plastelina. Heller du lyset i et glass, trenger du ikke å stikke hull i bunnen av formen. I dette tilfellet utgjør toppen også den øvre delen av lyset.

For at stearinlyset skal brenne vakkert, må veken være plassert i midten og sist, men ikke minst, må den være rett. For å gjøre dette, bruk en løkkepinne ( eller blyant ), bind veken godt til, noe som sikrer at veken holder seg stram og ikke beveger seg fra sin plass under støping.

pexels roman odintsov 5933686 1

Smelting av voksen

Det er på tide å smelte! Forbered et vannbad, legg voksen i beholderen og rør til den blir helt flytende. Hvis du har et termometer, sjekk temperaturen på voksen – vanligvis er væske klar ved 70-75 grader Celsius. Varmen gjør at voksen blir flytende. Erfaring viser at 100 ml væske tilsvarer 90 gram solide lys.

Viktig! Enten det er parafin, bivoks, rapsvoks, det valgte materialet må ikke kokes under lyslaging, voksen må ikke komme direkte kontakt med ild! Smelt voksen i et vannbad. Alt du  trenger å gjøre for dette er å koke opp vann i en kjele, plassere en varmebestandig beholder i det kokende vannet, som vi kan legge stearinvoksen i. 

Hvis du vil farge eller dufte voksen, gjør det på dette tidspunktet. Hell den smeltede voksen sakte i den forderedte formen, og unngå derved dannelse av luftbobler.  Bruk hansker for å unngå å brenne deg.

pexels yan krukau 7234513 1

Krymper voksen?  Ikke få panikk!

Blant nybegynnere stearinlysmakere kan det være en grunn til alvorlig frykt når det ser det nøye forberedte arbeidet begynner å krympe, voksen falle innover. Hva har jeg gjort feil? Den gode nyheten er at ingenting, de fysiske egenkapene til voksen ligger bak fenomenet.

Ujevnhetene som skapes i den krympende voksen må imidlertid fylles, ellers vil brenningsprosessen til lyset skade situasjonen.  Når voksen stivner litt, sett noen hull ( 4-5 ), varm opp den resterende voksen og fyll disse hullene. Resultatet blir et fantastisk vakkert mesterverk!

pexels anna shvets 5760879 1

Avkjøling av lyset

Avkjøl stearinlyset i romtemperatur i  5-10 timer, avhenging av typen voks.  Du kan da enkelt ta den ut av fomen. Hvis du er fornøyd med dette, er det ikke annet å gjøre enn å belyse ditt spesiallagde kunst  og nyte det myke, intime lyset.

Relaterte innlegg