Hvorfor feirer vi Morsdag?

Morsdagen er en dag som feires over hele verden for å minnes morsrollen.  Den feires på forskjellige dager i forskjellige land, i de fleste land faller denne høytiden på mai, og de fleste steder den andre søndagen i mai.

I Norge feirer vi morsdagen den andre søndagen i februar.

mother 1

Historien om feirende mødre går tilbake til antikkens Hellas.

På den tiden ble det holdt vårfeiring for å hedre Rhea som gudenes mor, og med det til ære for alle mødre.

Senere i historien var det høytider da også mødre ble feiret.

I England på 1600-tallet fikk høytiden også en kristen religiøs farge. På den tiden ble morsdagen feiret den fjerde søndagen etter påske.

Tjenere som jobbet langt fra familiene sine, fikk en fridag for å reise hjem og tilbringe dagen med mødrene sine.  Før besøket laget de en spesiell kake til mødrene som gave til denne dagen.

kake 1

Morsdagen ble første gang feiret i USA i 1872 i Boston.

I 1907 forsøkte Anna M. Jarvis fra Philadelphia å erklære morsdagen som en nasjonal helligdag.  Hun fastsatte høytiden til den andre søndagen i mai, til minne om sin avdøde mor.

Hun brukte mye tid og energi på å gjøre høytiden først nasjonalt og deretter internasjonalt kjent. 

Jarvis oppnådde målet sitt i 1914, da USAs president Woodrow Wilson erklærte dagen som en offisiell helligdag.

Rask Spedring

Populariseringen av høytiden ble anerkjent av blomsterhandlere, gratulasjonskortprodusenter, godteri- og gaveselgere, som også begynte å markedsføre den i Europa, som allerede var en utbredt ferie i Amerika.

Resultatet ble raskt sett og ble raskt populært også på kontinenten.

Morsdag i Norge

Den første norske morsdagen ble feiret i en metodistkirke i Bergen 9.februar 1919.

Et ordentlig gjennomslag for feiring av en morsdag ble det først etter initiativ fra Dorothea Margrethe Schjoldager ( 1853-1938 ) og Karen Platou ( 1879 -1950 ) i Oslo.

De arbeidet for å få morsdag i Norge lagt til andre søndag i februar, trolig fordi vi i Norge allerede har mange fest – og fridager i mai. De samarbeidet med ideelle organisasjoner , massemedia og næringslivet.

kez virag 1

Velg et håndlaget lys til Morsdagen

Mødre på morsdagen over hele landet glede seg til frokost og kaffe på senga. Servert av takknemlige barn og ektefelle. Blomster, morsdagskort og kake er også en klassiker.

Hvert år ønsker vi å glede mødre og bestemødre med en fin liten ting.

Vi ser etter en overraskelse som ikke kan kjøpes noe sted. Det må være spesielt og unikt, slik at mottakeren føler at vi tenker på henne med kjærlighet.

Et håndskåret lys kan være en unik gave. Det utskårne lyset kan bringe glede til våre kjære med sin vakre harmoni av farger. Hvert stykke er unikt, ingen er like. Jeg lager den i tre forskjellige størrelsen , som jeg skjærer selv. Lyselakken gjør at hele komposisjonen virkelig glitrer.

Glede er garantert når vi presenterer et vakkert håndlaget lys til mødre, bestemødre, bonusmødre eller svigermor.

Gruppebilde rod 1 1

Faktisk ville det vært flott om morsdagen ikke bare var en gang i året.

Måtte hver dag være morsdag!

Morsdagen kan ikke understrekes nok: og den bør heller ikke glemmes i de grå, slitsomme hverdagene. Så lev og oppfør deg med moren din som om hver dag var morsdagen!

Relaterte innlegg